Кременчуцький Центр Дитячої Дипломатії New Generation на базі СШ №10 із поглибленим вивченням англійської мови
Головна » 2015 » Травень » 13 » ПИШІТЬ, це лікує рани
14:13
ПИШІТЬ, це лікує рани

Писати про свої почуття і думки корисно: це заспокоює нерви, допомагає вгамувати безлад у голові, розібратися в собі. І ось тепер психологи знайшли ще один позитивний ефект цього заняття. Воно лікує - в буквальному сенсі.

Незвичайний експеримент провели психологи Оклендського університету (Нова Зеландія): вони відібрали групу здорових чоловіків і жінок, яким зробили невеликі надрізи на шкірі, а потім спостерігали за їх загоєнням. Половину учасників при цьому попросили вести в зошиті записи про своє повсякденне життя. Через 11 днів дослідники виявили, що у 76% тих, хто вів щоденник, рани благополучно зарубцювалися. У тих же, хто цього не робив, порізи зажили тільки в 42% випадків. Висновок дослідників: письмо від руки впливає не тільки на психічний, але й на фізичний стан нашого організму. У ході експерименту вони також відзначили у «пишучої» групи падіння рівня кортизолу - гормону стресу. Надлишок кортизолу пригнічує імунну систему організму, заважаючи йому боротися з інфекціями.

У чому секрет цілющого дії, яку чинить на нас ведення записів? Соціальний психолог Джеймс Пеннебейкер (James Pennebaker), автор методу «експресивного письма», вважає, що опис думок і переживань послаблює наш психологічний захист, на підтримку якого організм витрачає чималі ресурси. Наодинці з папером (або комп'ютером) ми відчуваємо себе спокійніше, і наш фоновий рівень стресу знижується. Психолог радить писати щодня протягом 15-20 хвилин від руки або на комп'ютері. Не слід заздалегідь продумувати, про що - процес важливіший за результат. Текст можна викинути або стерти відразу після того, як він буде написаний. «Якщо спочатку ви будете відчувати незручність - нічого страшного, - говорить Джеймс Пеннебрейкер. - З часом ви навчитеся писати легко та вільно. І тоді помітите, як ваші думки придбають ясність, і вам стане простіше розібратися у своїх переживаннях».

 

Автор: Територія Розвитку (terytoriya.com.ua)

 

Переглядів: 394 | Додав: teacher_Olha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar