Кременчуцький Центр Дитячої Дипломатії New Generation на базі СШ №10 із поглибленим вивченням англійської мови
Головна » 2015 » Лютий » 9 » Україна-НАТО: співробітництво. Що потрібно знати?
10:56
Україна-НАТО: співробітництво. Що потрібно знати?

Співробітництво Україна-НАТО

Конструктивне партнерство з Організацією Північноатлантичного договору є одним із напрямів безпекової політики України і спрямоване на взаємодію у подоланні традиційних та нових викликів і загроз, а також на досягнення українською державою провідних стандартів розвитку та обороноздатності.

Основоположними документами у відносинах України з Організацією Північноатлантичного договору є Хартія про особливе партнерство між Україною та НАТО від 9 липня 1997 р. і Декларація про її доповнення від 21 серпня 2009 р.

У Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» від 1 липня 2010 р. зафіксовано намір України як позаблокової європейської держави продовжувати конструктивне партнерство з Організацією Північноатлантичного договору.

Готовність НАТО продовжувати та розвивати партнерство з Україною підтверджена у новій Стратегічній концепції Альянсу, прийнятій на Лісабонському саміті цієї організації 19-20 листопада 2010 р.

Координація розвитку конструктивного партнерства

Внутрішньодержавна координація розвитку конструктивного партнерства України з НАТО з усіх питань, які становлять взаємний інтерес, здійснюється Комісією з питань партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору.

Комісія є дорадчим органом при Президенті України та очолюється Міністром закордонних справ України. За МЗС закріплено провідну роль у координації співробітництва з Альянсом. До Комісії входять п’ять національних координаторів з питань партнерства України з НАТО в таких сферах: зовнішня політика та економіка; оборона та військові питання; ресурсне (фінансове) забезпечення; безпека; правові питання.

Політичні контакти, діяльність Комісії Україна–НАТО

Розвитку конструктивного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору сприяють активні політичні контакти та діяльність Комісії Україна–НАТО (КУН), яка є головним механізмом двостороннього діалогу, створеним у 1997 р. відповідно до положень Хартії про особливе партнерство.

Протягом 2010 р. було проведено низку візитів в Україну Заступників Генерального секретаря НАТО, а також засідань КУН з метою обговорення актуальних двосторонніх та загальнобезпекових питань, що становлять взаємний інтерес.

23 вересня 2010 р. відбулася зустріч Президента України В.Ф.Януковича з Генеральним секретарем НАТО А.Ф.Расмуссеном у рамках 65-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Міністр закордонних справ України К.І.Грищенко взяв участь у засіданні країн-контрибуторів Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані 20 листопада 2010 р. у рамках Лісабонського саміту НАТО.

Постійна делегація Верховної Ради України брала участь у заходах Парламентської Асамблеї НАТО, проводилися засідання Міжпарламентської Ради Україна–НАТО.

Річні національні програми співробітництва Україна–НАТО

Ключовим практичним інструментом здійснення реформ в Україні за сприяння Альянсу є Річні національні програми співробітництва Україна–НАТО (РНП), рішення щодо запровадження яких було ухвалене на засіданні Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ 2-3 грудня 2008 р.

Річна національна програма затверджується Президентом України. Для її реалізації Урядом розробляється та схвалюється План заходів щодо виконання РНП. Річна національна програма та відповідно План заходів містять 5 розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання. До реалізації РНП і Плану заходів залучаються центральні органи виконавчої влади, інші органи державної влади, а також неурядові організації.
За підсумками виконання Річної національної програми стороною НАТО готується оцінка, яка враховується при підготовці РНП на наступний рік.

У 2009 р. Україна реалізувала першу, у 2010 р. – другу РНП. Виконання РНП-2009 та РНП-2010 було позитивно оцінено стороною НАТО.

Діяльність спільних робочих груп під егідою Комісії Україна–НАТО

Для розвитку практичного співробітництва під егідою КУН створено 5 спільних робочих груп Україна–НАТО з питань воєнної реформи; з оборонно-технічного співробітництва; з питань економічної безпеки; з питань планування на випадок надзвичайних ситуацій цивільного характеру; із співробітництва з питань науки та довкілля.

Під егідою спільної робочої групи Україна–НАТО з питань воєнної реформи здійснюються додаткові окремі консультації експертів з питань реформування сектору безпеки та розвідки України, а також з питань співробітництва у сфері кібернетичного захисту.

Участь України в місіях НАТО

Україна залишається єдиною країною-партнером, що бере участь в усіх основних поточних миротворчих місіях під проводом НАТО.

Українські миротворці входять до Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (МССБ) у складі Групи з реконструкції афганської провінції Гор; до Тренувальної місії НАТО в Іраку (ТМН-І); до Багатонаціональних сил безпеки в Косово (КФОР). Україна також бере участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля» у Середземному морі.

Співробітництво України з НАТО в реформуванні сектору безпеки і оборони, військовій та військово-технічній сферах

Співробітництво України з НАТО в реформуванні сектору безпеки і оборони, військовій та військово-технічній сферах здійснюється з використанням спільних робочих груп Україна–НАТО, на двосторонній основі у взаємодії з країнами-членами Альянсу, а також у рамках участі України в програмі НАТО «Партнерство заради миру» та через інші програми Альянсу.

Україна співпрацює з Організацією Північноатлантичного договору в галузі обміну даними про повітряну обстановку.
Україна взаємодіє з країнами-членами та партнерами НАТО у рамках проведення спільних навчань.

У 2010 р. Україна першою серед країн-партнерів залучилась до Сил реагування НАТО (СРН). У липні-грудні 2010 р. взвод РХБ захисту з відділенням дозиметричного та хімічного контролю ЗСУ взяв участь у 15-й ротації СРН.

Продовжується реалізація спільного українсько-російського контракту з НАТО щодо перевезення вантажів 18 країн-членів та партнерів Альянсу в рамках програми НАТО SALIS («Проміжне рішення проблеми стратегічних авіаперевезень»).

Реалізуються програма Трастового фонду НАТО/ПЗМ з утилізації надлишкових запасів боєприпасів, легких озброєнь і стрілецької зброї та переносних зенітно-ракетних комплексів в Україні, а також програма НАТО щодо соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас, у т.ч. внаслідок реформування ЗСУ.

Співробітництво у подоланні загроз невоєнного характеру

У 2010 р. Україна першою серед країн-партнерів започаткувала співробітництво з НАТО з питань кібернетичного захисту.

Продовжується співпраця у сферах боротьби з відмиванням «брудних» коштів, контрабандою наркотиків і зброї, а також незаконним переміщенням людей.

Триває взаємодія з Євроатлантичним координаційним центром з реагування на катастрофи. У 2010 р. за сприяння Центру Україна отримала допомогу від Словаччини (липень) для ліквідації наслідків спричиненого сильними зливами стихійного лиха у Чернівецькій області, надавши, зі свого боку, допомогу для ліквідації наслідків повеней у Польщі і Таджикистані (травень), Угорщині (червень) та Молдові (вересень).

Співробітництво у сферах науки та захисту довкілля

Ключовими проектами співробітництва України з Альянсом у рамках програми НАТО „Наука заради миру та безпеки” на даному етапі є такі: освоєння гранту НАТО для Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі “УРАН”; реалізація проекту “Моніторинг та передбачення ризиків паводків річки Прип’ять, яка протікає територією Республіки Білорусь та України через Чорнобильську виключну зону”; проект з розробки і створення унікального генератора рентгенівського випромінювання на основі зворотного комптонівського розсіювання в Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут” НАН України.

 

Переглядів: 447 | Додав: teacher_Olha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar